تحولات منطقه

 سفر اخیر علی لاریجانی به عمان و قطر، فارغ از تأثیراتی که بر مسیر دیپلماسی دارد، دارای یک حاشیه اثرگذار و تعیین‌کننده در حوزه میدان بود که به دلیل متن مهم و زمان حساس رخداد که مقارن با ایام‌الله ۲۲ بهمن انجام گرفت.

چرا از ملاقات لاریجانی با مقامات حماس و انصارالله نمی‌توان به سادگی گذشت؟/ پیشبرد دیپلماسی با چاشنی هشدار «جنگ منطقه‌ای»
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

سفر اخیر علی لاریجانی به عمان و قطر، فارغ از تأثیراتی که بر مسیر دیپلماسی دارد، دارای یک حاشیه اثرگذار و تعیین‌کننده در حوزه میدان بود که به دلیل متن مهم و زمان حساس رخداد که مقارن با ایام‌الله ۲۲ بهمن انجام گرفت، کمتر دیده شد و مورد توجه رسانه قرار گرفت. مسئله به دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با رهبران مقاومت مربوط است. مشاور رهبر معظم انقلاب همزمان با ملاقات‌های حساس با مقامات مسقط و دوحه، دیده‌بوسی معناداری با چهره‌های انصارالله یمن و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس داشت که از کنار آن نمی‌توان به سادگی گذشت.

۳ پیام میدانی در آوردگاه دیپلماسی

شکی نیست که به واسطه پیچیدگی‌های موجود در مناسبات تهران و واشنگتن؛ تحلیل روندهای شکل گرفته در زمینه مذاکرات هسته‌ای و آینده پیش روی تنش‌ها بسیار سخت است، اما اتفاق‌های اخیر رقم خورده در عمان و قطر به نظر گامی حساب شده توسط ایران و انتقال دست‌کم سه پیام به طرف مقابل محسوب می‌شود؛ نخست توجه ویژه تهران به تدارک ساز و برگ میدان و بازنمایی آن متناسب با تهدیدهای شکل گرفته، حتی در هنگامه گفت‌وگوهای دیپلماتیک است. جمهوری‌اسلامی اگرچه با نیت از بین بردن ابهام‌ها، بهانه‌تراشی‌ها و در نهایت دور کردن خطر جنگ به میز مذاکره بازگشته، ولی به روند شکل گرفته آن هم زیر سایه تهدیدهای آمریکا و رژیم ‌صهیونیستی بدبین است. به این پازل باید تجربه منفی گذشته از مذاکره با طرف غربی را هم به یاد آورد. این مسائل سبب شده مقامات ایران حتی از صحنه دیپلماتیک مذکور برای به رخ کشیدن ابزارهای میدانی استفاده برده و دبیر شورای عالی امنیت ملی ضمن ملاقات با رهبران مقاومت، قدرت اثرگذار منطقه‌ای کشور را به دشمن یادآوری کند.
دومین حقیقت دیدارهای صورت گرفته میان لاریجانی و رهبران انصارالله و حماس را باید در این مسئله یافت که تهدیدات جمهوری ‌اسلامی در صورت عملی شدن نیات شوم دشمن، واقعی و نه شعاری و فراتر از تصور آن‌هاست. تهران از بستن تنگه هرمز در صورت تهاجم احتمالی به عنوان یکی از ابزارهای خود رونمایی کرده است. همزمان تصمیم‌سازان کشور و از جمله رهبر معظم انقلاب به صراحت تأکید کرده‌اند حمله به ایران ساده نخواهد بود بلکه چنین حماقتی به معنی شعله‌ور شدن آتشی است که دامن کل منطقه را خواهد گرفت. کلیدواژه «جنگ منطقه‌ای» که در بیانات حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای بازتاب داشت یک سر آن به توان نظامی موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی برای هدف قرار دادن منافع آمریکا در تمام جغرافیای خاورمیانه بازمی‌گردد و سوی دیگر به آمادگی اضلاع مقاومت در گشودن جبهه همه‌جانبه مقابل آمریکا و رژیم‌ صهیونیستی. اعلام جهاد مقاومت عراق در حمایت از گفته‌های رهبر معظم انقلاب گواه مدعاست. همچنین بیان همبستگی صریح «محمد درویش» رئیس شورای مشورتی حماس در ملاقات لاریجانی برای مقابله با هر گونه حماقت علیه کشورمان و پیام تلگرامی ابوعبیده، سخنگوی گردان‌های قسام شاخه نظامی این جنبش و تأکید بر اینکه هر گونه تجاوز به ایران، تجاوز به کل امت اسلامی است؛ موضوعی که در دیدار محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله یمن با دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز تأکید شد در همین مقوله می‌گنجد. این یعنی در صورت هر گونه حماقت، از دریای سرخ و تنگه باب‌المندب گرفته تا مدیترانه، اقیانوس هند و خلیج فارس و سرتاسر جغرافیای زمینی منطقه، برای متجاوزان و اشغالگران به کمینگاه مرگ تبدیل شده و جای امنی برای آن‌ها نخواهد بود.

پاسخ به موش‌دوانی نتانیاهو

در نهایت سومین پیام چنین دیدارهایی را باید در مناسبات میان تل‌آویو و واشنگتن و در واقع پاسخی به حضور نتانیاهو در کاخ سفید تعبیر کرد. تهران اگر چه به دنبال مدیریت تنش با آمریکاست ولی همچنان نسبت به موش‌دوانی مقامات رژیم صهیونیستی که با نیت ایجاد جبهه نظامی علیه کشورمان صورت می‌گیرد آگاه است. در همین راستا بود که لاریجانی با انتشار توییتی خطاب به کاخ سفیدنشینان نوشت: «آمریکایی‌ها نباید اجازه بدهند که نتانیاهو بگوید می‌خواهم چارچوب مذاکرات هسته‌ای را به آمریکایی‌ها یاد بدهم. آن‌ها باید نسبت به نقش مخرب صهیونیست‌ها هوشیار باشند». در شرایطی که سنگ‌اندازی اسرائیل در مسیر مذاکرات ایران و آمریکا ادامه دارد و سفر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به واشنگتن بیانگر آن است، دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با رهبران مقاومت، پاسخی به این رویکرد محور شر است و اینکه جمهوری اسلامی برای خوشامد دیگران حاضر نیست دست از سیاست منطقه‌ای بردارد و این موضوعی است که باید تل‌آویو فراتر از مذاکرات هسته‌ای نگران آن باشد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha